Gaatjes/composietrestauraties

Gaatjes en composietrestauraties

Het vullen van een tand of een kies
Als je een tand of kies moet laten vullen kun je er voor kiezen om dit te laten verdoven. De tandarts gaat (na de eventuele verdoving) eerst boren. De tandarts boort een opening in de tand om te kijken tot hoever het gaatje in de tand zit. Hiervoor gebruikt de tandarts een snelle boor (air rotor). Deze maakt een hoog piepend geluid. Als dit klaar is gebruikt de tandarts een langzame boor (micromotor) hiermee haalt de tandarts het aangetaste zachte deel weg. Als de tand schoon geboord is, kan de tandarts gaan vullen.

Er zijn verschillende soorten vulmaterialen.
Composiet is een witte vulling en dit lijkt een beetje op klei. Deze vulling wordt hard d.m.v. speciaal licht. De witte vulling plakt vast aan de tand zelf. Amalgaam is een grijze vulling van zacht metaal dat na 24 uur vanzelf hard wordt. Deze vulling klemt vast in de tand, de tandarts moet hierdoor dus anders boren dan bij een composiet (witte) vulling.

Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten.

Vullen met composiet (witte vulling)
Er zijn verschillende soorten witte vulling dus de beschrijving van de behandeling kan afwijken van de behandeling die jouw tandarts doet. Eerst wordt de tand schoon en droog geblazen. Je krijgt hierna watjes in je mond om alles goed droog te houden.

Als de vulling groot is kan het zijn dat de tandarts een bandje om te tand aanbrengt, dit is een soort taartvormpje dat er voor zorgt dat de vulling mooi op zijn plaats blijft.
De tandarts breng met een kwastje een soort lijm (bonding) aan in de tand. Dit blaast hij ook weer droog. Hierna komt de blauwe lamp die de lijm hard maakt. Dan komt de witte vulling in de tand, laagje voor laagje wordt dit aangebracht.
Het eerste laagje wordt uitgehard met de lamp, dan komt het volgende laagje, ook dat wordt weer uitgehard met de lamp enzovoorts tot het gaatje helemaal gevuld is. De tandarts doet dit laagje voor laagje omdat met het uitharden van de vulling er krimp ontstaat. Als je de tand meteen helemaal zou vullen ontstaat er te veel krimp en dan kun je na het vulling pijn krijgen. Om dit te voorkomen vult de tandarts de tand dus laagje voor laagje.
Nadat het vullen klaar is zal de tandarts de vulling afwerken met boortjes totdat hij de juiste vorm en hoogte heeft.

In onze praktijk gebruiken wij geen amalgaam meer en zal er doorgaans gevuld worden met composiet.