Kunstgebit/Frameprothese

Kunstgebit / Frameprothese

Als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit voor u een oplossing zijn. Tegenwoordig valt het vrijwel niet meer op dat iemand een prothese (kunstgebit) draagt: de kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger! Het blijft wel een grote verandering, het kan bijvoorbeeld de manier waarop u kauwt en spreekt beïnvloeden.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese (frame), of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit).

Partiële prothese: plaat- of frameprothese
Een plaatprothese of frameprothese is een vervanging van een of meerdere tanden of kiezen. Plaat- en frameprotheses zijn, in tegenstelling tot kronen en bruggen, uit de mond te nemen. Ze kunnen een goede oplossing zijn als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. Een partiële prothese zorgt ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht veroorzaakt door het kauwen, opvangen. Ook blijft voedsel gemakkelijk onder de plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Welke voor u het meest geschikt is, verschilt per persoon. De keuze maakt u in overleg met uw tandarts.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst
Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Het kunstgebit, ook wel immediaat prothese genoemd, wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dit heeft een groot voordeel, uw kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.